Ρομποτική στο μικρόπολις

Το εργαστήριο ρομποτικής στο ΚΔΑΠ μικρόπολις στα Ιωάννινα

Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί έναν καινοτόμο τομέα μάθησης, στον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να προσεγγίζουν τις Θετικές Επιστήμες μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό.
Στόχος του είναι να προσεγγίσει με βιωματικό και ολιστικό τρόπο έννοιες των επιστημονικών πεδίων που ορίζονται ως “STEM” (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Επίσης, να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών, αλλά και δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας.
Σε κάθε συνάντηση, τα παιδιά θα δουλεύουν σε ομάδες και, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του Ομίλου STEM και θα δημιουργούν ρομπότ με το υλικό της Lego Education. Σαν αποτέλεσμα, θα ανακαλύπτουν έννοιες μηχανικής και φυσικής και θα εξασκούνται σε δεξιότητες σχεδιασμού, παρατηρητικότητας και αντίληψης.
Μέσω ενός κατάλληλου εκπαιδευτικού λογισμικού θα μαθαίνουν να προγραμματίζουν και να δίνουν εντολές στα ρομπότ τους, τα οποία θα καλούνται να εκτελούν διάφορες δοκιμασίες.

Έτσι, θα αναπτύσσουν δεξιότητες προγραμματισμού και θα ανακαλύπτουν σταδιακά μαθηματικές έννοιες, όπως ο αλγόριθμος, οι αναλογίες, τα μοτίβα.
Μέσω της μεθόδου δοκιμή-λάθος-αναστοχασμός τα παιδιά θα κάνουν τις δημιουργίες τους να παίρνουν ζωή και να κινούνται, θα εμπλέκονται σε περιπετειώδεις αποστολές και θα βελτιώνονται όλο και περισσότερο, μαθαίνοντας να διαχειρίζονται τη ματαίωση του λάθους και να επιλύουν πρακτικά προβλήματα.

Το εργαστήριο αυτό επιδιώκει να απολαύσουν τα παιδιά τη ρομποτική, μακριά από ανταγωνιστικές λογικές, μέσα σε ένα κλίμα ομαδικότητας, αποδοχής και παιχνιδιού.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μόλις συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός εγγραφών.

Όλα τα εργαστήρια του ΚΔΑΠ μικρόπολις